Jul
Beställ innan 16. dec.  -  Läs mer
×
Meny

Köpa Alpin Skidbindningar

Vad är alpin skidbindningar?

Enkelt sagt, är skidbindningarna det som håller ihop dig med skidorna. Det finns en skillnad mellan de olika typerna av bindningar - alpin, telemark och touring. Här pratar vi om alpin, som är monterade på pist-, all mountain-, race-, freestyle- och freeride-skidor. Den typ av alpinbindningar du väljer är ofta bestämd av den åkstil du vill köra och av din färdighetsnivå.

Delarna av en alpinbindning

Alla alpinbindningar är gjorda av två huvuddelar - en tådel och en häldel. På båda av dem, hittar du DIN-systemet ansvarar för att låsa upp dina bindningar när du ramlar. Mer om DIN och hur du räknar ut DIN-värdet - kolla in vår DIN-kalkylator.

Tådelen av dina bindningar har även en anti-friktionsplatta/Anti-Friction Device (AFD) och horisontella vingar. Dessa vingar ansvarar för att släppa lös pjäxan från bindningarna åt sidan för att undvika vridningsskador.

Häldelen har å andra sidan ett system som frisläpper vertikalt, vilket förhindrar förskjutningsskador vid fall framlänges. På häldelen finns även bromsen, som även kallas "stopper". Bromsen ser till att dina skidor inte rutschar ned för backen och träffar andra skidåkare längs vägen, ifall du ramlar och bindningarna lossnar från dina pjäxor. Ett bromssystem krävs i alla skidorter. Dessutom är bromsarna bra att ha för att sätta ihop din skidor med varandra när du transporterar dem. Så fort du klickar i pjäxan, så lyfts bromsen och du är redo att åka.

Typer av alpinbindningar

Den största skillnaden är sättet de är monterade på skidorna. Du kan antingen ha dina alpinbindningar förmonterade av tillverkaren, vilket betyder att du redan har en optimal förinställning, eller så kan du köpa dem separat från skidorna. Om bindningarna inte redan är monterade så finns det två andra alternativ - spårmonterade eller borrmonterade.

Spårmonterade

Spårmonterade bindningar sitter fast i en platta som har skruvats på skidan av tillverkaren. Då behöver du bara välja bindningar som passar plattsystemet och skjuta dem på plats.

Fördelen med spårmontering är att tillverkaren väljer de optimala plattorna så du kan få ut bästa möjliga prestanda av dina skidor. En annan fördel är att dessa bindningar är enkla att ställa in och justera, säg om du vill låna ut dina skidor till en vän.

Borrmonterade

Borrmonterade bindningar är, som namnet antyder, borrade direkt i skidorna utan någon extra platta/spår. Detta bör göras av en professionell och inte hemma, då det behövs särskilda verktyg. Då dessa bindningar är borrade och limmade direkt till skidan, så kan du normalt inte justera dem längdmässigt så mycket som de spårmonterade bindningarna. De passar vanligtvis skidåkarens specifika pjäxlängd.

Fördelen med detta är dock att du kan montera vilka bindningar som helst på dina skidor. Du behöver inte ta hänsyn till något spårsystem. Denna typ av montering är normalt det som freeride-, freestyle- och touring-skidåkare föredrar tack vare valfriheten de får för att passa bindningarna till deras åkstil.

Vad är Alpin Skidbindningars DIN / ISO?

Hur du hittar DIN-värdet

Värdet av DIN (Deutsches Institut für Normung - tidigare Deutsche Industrie Norm) justeringen på alpin skidbindningar indikerar på vilken nivå bindningarna ska släppa taget om pjäxorna. Detta värde refereras även till ISO. Det är gjort för att optimera säkerheten och hantera kraftiga smällar. Bindningarna måste klara att släppa taget precis när skidåkare ramlar för att undvika skador på kroppsdelar som knän, höfter etc.

Det är viktigt att DIN-värdet på tå- och häldelen av bindningen är inställt efter dig.

DIN-inställningen måste ställas in korrekt för skidbindningar för både barn och vuxna.

Justera inställningen som släpper lös/DIN-värdet görs både på tådelen och häldelen av alpinbindningen. På bindningarna hittar du den specifika intervallen för DIN-värdet. På så sätt är det möjligt att justera frisättningen (DIN-värdet) så det passar dina färdigheter, din vikt, längd och ålder.

Vi hjälper dig att göra rätt din-skidbindningsjustering

När du beställer skidor med bindningar inkluderat från oss, så får du möjligheten att räkna ut ditt DIN-värde i utcheckningen. På så sätt kan vi montera och justera dina bindningaar perfekt enligt dina färdigheter, vikt, längd och ålder.

Så här ser DIN-kalkylatorn ut när du beställer skidor och bindningar från oss:

DIN / ISO

Idag hålls standarden för mekanismen av skidbindningar av International Organization for Standardization (ISO) - organisationen som har fortsatt standardiseringen från Deutsches Institut für Normung (DIN).

Trots att det har bytts från en organisation till en annan, används ändå originalnamnet för detta mycket för att beskriva uträkningen - DIN.

ISO 11088:2006 specificerar hopsättning, justering och inspektionsprocedurer för skidbindningsmekanismer.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor