×
MENY

Köp av ski

Det är viktigt att välja rätt skidor om du vill vara säker på att få en bra upplevelse med skidåkning. Läs den här guiden innan du väljer skidor.

Valet av skidor beror till stor del på din nivå, din längd och om du brinner för skidåkning på pisten, i parken eller i offpist.

Vilken längd på skidorna ska man välja?

Längden på skidorna beror huvudsakligen på din längd och din nivå. Som en grundregel, ska en skida gå till din näsa när du har pjäxor på.

Till barn som är nybörjare på skidor, rekommenderar vi att du väljer en skida som ca. går till bröstet eller något högre. Detta gör det lättare för barn att fokusera på att lära samt att styra skidorna.

Till barn som har åkt mera och vuxna nybörjare rekommenderar vi att skidorna gå upp till munnen eller hakan, och i ögonhöjd om du är en expert.

Vilken skidtyp spelar också en faktor, vilket rekommenderas i bilden nedan:

6 typer av alpinskidor

Det finns generellt sex typer av alpinskidor på SkatePro.

All mountain skidor

Är du sugen på att utforska hela berget på skidor? En all mountain skida är den mest mångsidiga skida som är optimal både i pist, off-pist och i parken. All mountain skidor byggs bredare under foten och framskidan jämfört med en vanlig pistskida, vilket gör det till en mer stabil skida.

PISTSKIDOR

Denna typ av skidor är för dig som vet att de preparerade backarna i skidorten är där du kommer att åka. Pistskidor är gjorda för cruising och att åka snabbt ned för de pistade backarna och för att ha kul med både korta och långa svängar.

Pistskidor är något enklare att hantera och manövrera än äkta racingskidor. Men var inte rädd för att det ska gå långsamt i backen, pistskidor är fortfarande snabba och kraftfulla.

Twintip skidor

En twintip skida är perfekt för dig som är lekfull i backen och samtidigt vill utmana dig själv med hopp, half pipes och rails och boxar i parken. En twintip skida förklaras kortfattat, en skida med mjuk flex och med en design för att lyfta toppen och slutet av skidan för att undvika motstånd och möjligheten att köra baklänges. Dessutom har twintip skidor även kategori backcountry skidåkning, som beskrivs nedan, och kan också byggas för att utforska djup snö i offpist.

Backcountry skidåkning

Älskar du att köra utanför pisten och leka i den djupa snön? Backcountry skidåkning kallas också offpiståkning och freeride skidor. Backcountry skidåkning kännetecknas av en bred utformning, styvhet och en twintip design, som tillsammans ger ett stort flöde i djup snö och branta svängar.

Racing skidor

Racing skidor är för dig som brinner för hög hastighet och pistkörning. Byggd som en carving skida med en stark kant grepp och vridstyvhet, är racing skidor också perfekt för slalom. Racing skidor är dessutom utformade med en relativt smal midja och bredare fram som ger dig stabilitet och kontroll.

TOURINGSKIDOR

Vill du vandra genom den snöiga skogen för att hitta den perfekta orörda djupsnön? Då kanske Alpine touringskidor passar perfekt för dig.

Alpine touringskidor är gjorda för att du ska kunna vandra ut i backcountry och upp på baksidan av orörda bergssidor med dina skidor på fötterna. Touring kombinerar både vandring och utförsåkning på skidor.

Skidans design

En baslinje (skidans botten) varierar och kan bestå av antingen camber, rocker eller flat design. Ofta kombineras dessa mönster, beroende på syftet med skidan.

Rocker: Gäller när en skida böjda uppåt i toppen och / eller i slutet av skidan, medan centrum kan vara platt eller ha camber. Rocker förhindrar motstånd i pudersnö och svänger lättare.

Camber: Spetsen och bak änden på en skida pressas in i snön, vilket ökar kontaktytan med snö och ger ett bättre kantgrepp. Resultatet av detta, som tillhandahåller ökad stabilitet vid hög hastighet.

Flat: Är då de flesta av skidans baslinjen i kontakt med snön.

Förutom skidorna, är det mycket viktigt att du har en bekväm och varm pjäxor. Läs mer om pjäxor, på köp av pjäxor här.

Produkter