Vinter erbjudande
Vinteravslutningsrea   -  Använd denna rabattkod WINTER10  -  Klicka här
×
Meny

Köp av skidor för nybörjare

Om du är nybörjare när det kommer till skidåkning och det är dags att köpa ditt första par skidor så har vi här en guide som kan vägleda dig. För att hålla det enkelt kommer vi att hälpa dig med att välja vilken typ av skida som vill passa dig bäst, vilken längd du bör välja, samt lite ytterliggare information om en skidas bredd.

Innan du tar det slutgiltiga valet, är det viktigt att söka efter en skida som är anpassad efter din nivå under kategorin för nybörjare. Detta kommer att leda dig till de skidor som är designade för att vara mer förlåtande och lättare att kontrollera. Skidor för nybörjare kommer även med bindningar inkluderade som kan justeras i storleken och är lätta att använda.

När du köper ett par egna skidor har du möjlighet för att lära känna skidan och hur den känns samt responderar på din åkning, vilket är en av de största fördelarna i jämförelse med att hyra ett par skidor.

PISTskidor - Den bästa carvingskidan på preparerade pister

Liksom namnet anger så är dessa skidor anpassade för åkning på pisten. Nybörjare inom skidåkning spenderar all sin tid på pisten där de kan lära sig grunderna, så pistskidor är det perfekta valet. Även när du har lärt dig att ta dig ner för de lätta backarna, så kan du fortsatt utvecklas vidare med ett par pistskidor. Dessa skidor är generellt smala när det kommer till bredden vilket ökar dess förmåga att få grepp i snön.

Köp dina nya pistskidor

ALL MOUNTAIN SKIdor - den bästa All-round Skidan

Dessa mångsidiga skidor är gjorda för en stor variation av förhållanden. Dem presterar utmärkt på pisten och kan samtidigt hantera åkning off-pist. Om du har lite erfarenhet inom skidåkning sedan tidigare och önskar ett par skidor som inte endast är till för åkning på pisten så kan en all-mountain skida vara ett alternativ för dig. Dem är designade med en smal till normal bredd för att tillföra en balans mellan bra grepp på hård snö i pisten och hantering av mjuk och ojämn snö i off-pisten.

Köp dina nya All Mountain Skidor

SPECIALIserade skidor

Du kan även finna andra specialiserade skidor för t.ex Park, Race, Freeride och Topptur. Dem är vanligtvis anpassade för mer erfarna skidåkare. Om det är något som intresserar dig rekommenderar vi att du går in och läser vår guide för Köp av skidor för erfarna skidåkare där vi går in mer i detalj.

Välj rätt längd på skidan

När du väljer längd på dina skidor är det viktigt att du känner till din kroppslängd och din nivå. Som nybörjare bör du välja en skida som är i cirka samma höjd som din näsa. Varje modell tillverkas i en variation av längder, så där behöver du välja den längd som är närmst din rekommenderade längd. (3cm kortare eller längre är inte ett problem).

Storleksguiden visar att desto mindre erfarenhet du har, desto kortare bör skidorna vara. Detta är på grund av att kortare skidor är lättare att manövrera vilket är viktigt när man är igång med att lära sig.

Din vikt är en sekundär faktor som kan vägleda dig till rätt storlek. Om din vikt är betydligt lättare eller tyngre än den normala individen, kan du även tänka över att välja en kortare eller längre skida. Längre skidor för tyngre åkare och kortare skidor för lättare åkare.


Bilden visar längden på ett par skidor för en nybörjare

All Mountain/Pistskidor
Första gången din längd -20 cm
Nybörjare din längd -15 cm
Erfaren din längd -10 cm
Avancerad din längd -5 cm
Expert din längd

Skidans bredd

En skidas bredd kan visa hur pass väl dem presterar i olika typer av terräng. Den generella regeln är att smalare skidor är för hård snö och bredare skidor är för lös snö. Skidans bredd beskrivs i 3 siffror och dem hänvisar till måtten för tip-midja-tail.

Midjan är det mått som avslöjar mest detaljer och anges alltid i mitten Exempel: 132/78/113
Detta mått visas på vår hemsida under specifikationerna på varje skida.

Skidor med en midjebredd mellan 70 till 82mm är perfekta om du ska spendera de mesta av din tid på pisten då de är designade för bra grepp i kompakt snö. Det är därför de är de perfekta valet för nybörjare.

Annan utrustning

pjäxor

Ett par pjäxor är helt säkert den viktigaste delen av din utrustning som du bör köpa innan du pker på skidsemester. Du finner all information du behöver under guiden Köp av pjäxor men här kommer lite användbar information till att börja med.

Pjäxor mäts i centimeter och hänvisar till din fots längd från häl till tå. Du kan finna den exakta storleken genom att mäta din fot med en linjal eller ett måttband. Liksom storlek så har varje pjäxa ett flex värde vilket beskriver hur pass flexibelt ytterskalet är. För komfort bör en nybörjare leta efter en pjäxa som är mer flexibel (Flex 60-90). Du kan finna din rekommenderade flex samt ytterliggare detaljer i vår Pjäxor Flex Guide.

Tips: Är dina pjäxor obekväma? Se till att dina skidbyxor ej har hamnat innanför pjäxorna. Det enda som ska vara i din pjäxa är din fot och ett par höga skidstrumpor. Skidstrumpor av bra kvalitet kan motverka blåsor och smärta samt kalla tår.

Skidstavar

Skidstavar hjälper dig att ta dig framåt på plan mark och förser dig med bättre balans. På stavens nedre del finner du en rund plast disk som hjälper med att förhindra staven från att sjunka allt för djupt ner i snön. Vår Skidstavar Storleksguide kan hjälpa dig att hitta korrekt längd på stavarna baserat på din kroppslängd.

Hjälmar

I jämförelse med 20 år sedan så bär majoriteten av dagens skidåkare en hjälm oavsett om dem är nybörjare eller experter. Den håller dig varm men viktigast av allt kan den rädda ditt liv.
Skidhjälmar är specifikt designade för att hålla länge och skydda dig från upprepade stötar.
Andra hjälmar så som skatehjälmar och cykelhjälmar är inte designade på samma sätt och är därför ej ett bra alternativ för skidåkning.
Du kan även läsa mer om Hur ej hjälm ska bäras eller En hjälms livslängd.

Goggles

Goggles kommer helt säkert låta dig njuta mer av din skidsemester. Dem skyddar inte endast dina ögon från starkt solljus, stark vind, eller snö utan dem förbättrar även din syn. Läs mer om goggles i Den ultimata guiden för goggles till skidor och snowboard.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor