Glad Alla Hjärtans Dag
Specialerbjudanden och rabatter  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Köp av längdpjäxor

Innan köp av längdåkningspjäxor är det väsentligt att du har övervägt i vilket sammanhang du ska använda dem. Det ställs nämligen mycket olika krav till längdåkningspjäxor allt efter om den ska användas till att gå från stuga till stuga i Norge eller om den ska sätta rekord i Vasaloppet i Sverige.

Hitta rätt storlek

De flesta använder en tjockare strumpa vid längdskidåkning och därför ska dina längdpjäxor vara en halv till en hel storlek större än dina springskor.

Matcha längdpjäxor och bindningar

Det är viktigt att dina längdpjäxor passar med dina bindningar:

  • Alpina pjäxor passar Rottefella NNN bindningar, Fischer och Rossignol Turnamic bindningar samt Salmon Prolink bindningar.
  • Salomon SNS och Atomic SNS pjäxor passar med Salomon och Atomic SNS bindningar.
  • Salomon Prolink och Atomic Prolink pjäxor passar med Salomon Prolink och Atomic Prolink bindningar men passar även Rottefella NNN, samt Rossignol och Fischer Turnamic bindningar.
  • Madshus pjäxor passar Rottefella NNN bindningar, Fischer och Rossignol Turnamic bindningar, samt Salomon Prolink bindningar.
  • Rossignol pjäxor passar Rossignol och Fischer Turnamic bindningar, Rottefella NNN bindningar, samt Salomon/Atomic Prolink bindningar.
  • Fischer pjäxor passar Fischer och Rossignol Turnamic bindningar, Rottefella NNN bindningar, samt Salomon/Atomic Prolink bindningar.

Se även vår guide: Köp av bindningar

Längdpjäxor till klassisk

Längdpjäxor i denna kategori är designade till både den erfarna och nybörjaren. Till nybörjaren är det fokus på att hålla fötterna varma med en tjockare fodring och att pjäxorna ger stöd omkring hälen och anklarna. Denna pjäxtyp är bra på den årliga vintersemestern eller till Vasaloppet för förstagångsåkare.

Längdpjäxor till den mer erfarna skidåkaren i klassisk stil är ofta lättare än pjäxorna till nybörjaren. Det är bland annat sparat på fodret, så att pjäxorna inte är alls så varma, men till gengäld är lättare samt är skapta med en styvare hälkappa, vilket ger ännu mer kraftöverföring.

Längdpjäxor till skate

Längdpjäxor (samt -skidor) till skate stilen är designade annorlunda än utrustning till klassisk stil. Grunden till detta är att rörelsemönstret är mycket annorlunda från klassisk skidåkning. I skate belastas anklarna markant mer. Därför görs skatepjäxorna med en styv och högre ankelstötta, som kan vara av antingen plast eller karbon.

Dessutom skiljer skatepjäxor sig från klassiska längdpjäxor vid att de har en styvare sula. Detta gör att du kan sparka ifrån med hela sulan, när du i klassisk stil sparkar från med framfoten. Härigenom uppnår du större kraft i din frånspark.

Längdpjäxor till combi

Om du åker både skate och klassisk skidåkning och nöjer dig med ett par pjäxor eller har användning för ankelstöd i dina klassiska pjäxor så är combipjäxan den ideala längdpjäxan till dig.

Combipjäxan kombinerar klassiskpjäxan med skatepjäxan. Du får alltså en pjäxa med solidt ankelstöd som är bra till skate och håller anklarna stabila när du stakar och sparkar ifrån i diagonalåkning. Samtidigt är sulan mjuk som i en pjäxa till klassisk stil, så att du kan komma upp på framfoten i din diagonalåkning. Detta är mycket svårt i en skatepjäxa.

Pjäxor till rullskidor

Långt de flesta använder deras längdåkningspjäxor när de åker på rullskidor utanför skidsäsongen, och det är helt fint. Om du har provat denna lösning och känner att dina fötter blir för varma när du tränar om sommaren, kan man köpa sommar-rullskidspjäxor till NNN-bindning(NIS), som är lättare och bättre ventilerade än vanliga skidpjäxorna.

Var uppmärksam på att dina pjäxor slits mer vid rullskidanvändning på grund av att grus och salt sliter pjäxorna, speciellt blixtlåsen. Dina pjäxor håller alltså inte så länge på asfalten/grusstigarna som de skulle i skidspåret. För att förlänga livstiden på dina skidpjäxor kan du med fördel borsta dem fria från grus och annat smuts samt sätta dem i ett torrt rum när de inte används.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor