MENY
×

Köp av längdskid stavar

Längdskid stav längder

När du ska välja en skidstav till längdskidor ska du välja en stav ut från din höjd och den stil du vill använda skidstaven till:

  • Klassisk skidåkning: 30cm kortare än din höjd
  • Skate skidåkning: 20cm kortare än din höjd
  • Backcountry: Välj en justerbar skidstav med stor remskiva
  • För tävlingar är maximum höjden för person x 0.83

Styvhet och vikt

Längdskid stavar är gjorda av antingen glasfiber, karbon eller en kombination av bägge. Därutöver är några modeller också gjorda i aluminium - dessa är ofta till backcountry. Andelen av karbon är avgörande för hur styv skidstaven är. En skidstav bestående av 100 % karbon är således styvare än en stav bestående av 50 % karbon och 50 % glasfiber.

Fördelen med styva längdskid stavar är att du i ditt skidlopp får mesta möjliga kraftöverföring. Du får således omsatt dina ansträngningar till maximal hastighet i spåret. Med mjuka langdskid stavar får du inte överfört lika mycket kraft. Till gengäld är en mjukare stav mer skonsam för armarna över långa avstånd. Lider du av lite stela armbågar kan du med fördel använda en mjukare stav, speciellt på rullskidor.

Skidstavens styvhet har också inflytande på vikten - ju styvare skidstaven är, ju lättare är den också. Ju lättare längdskid stav du åker med, ju färre krafter ska du använda på att föra armarna fram efter varje armtag.

Med andra ord: Åker du snabbt och har användning för den bästa utrustningen, så ska du ha en styv och lätt skidstav. Föregår dina skidturer i ett lugnt tempo, där det läggs mer vikt på naturupplevelser än på fart och träning så är det tillräckligt med en mjukare stav.

Längdskid stav till backcountry

Ska du ha längdskid stavar till backcountry ska du välja en stav med stor remskiva, så du får en större tryckyta mot den lösa snön, som det är utanför de preparerade spåren. Därutöver är det bra att välja en justerbar skidstav, då du vill ha användning för exempelvis olika längder på höger och vänster stav när du går i lutningar.

Produkter

Populära produkter