Jul
Beställ innan 16. dec.  -  Läs mer
×
Meny

Montering av kullager till sparkcykel

I den här guiden får du lära dig hur du utan användning av specialutrustning kan montera och lösgöra kullager i hjulen med metallkärna, som används främst för sparkcyklar.

Om du har försökt att sätta kullager i rullskridsko hjul, har du förmodligen upplevt att det är ganska lätt. Kullagerna trycks bara på fingrarna och kan lätt tas ut igen med ett vanligt skate verktyg. Att det kan vara så lätt är ofta eftersom hjulen för rullskridskor vanligtvis har en plastkärna. Detsamma gäller inte för sparkcykel hjul, som ofta är utrustade med hjul med metallkärna. Detta gör det svårare att få kullagerna in i eller ut av hjulet, eftersom metallen inte ger sig i det minsta.

Därför, när du behöver montera eller demontera lager i dina sparkcykel hjul med metallkärna, behöver du några verktyg. Det finns specialutrustning för en massa pengar, men vi ska visa dig ett enkelt sätt där du inte behöver någon särskild utrustning. Vi rekommenderar dock att man alltid välja något professionellt verktyg som är av god kvalitet. Annars kan du riskera att skada lagren under processen.

För att montera lagren i hjulen med metallkärna

Verktyg du behöver:

  • Hjulbult med skruv
  • 5 extra eller gamla kullager
  • insexnyckel

Montera dina lager:

  1. Tryck lagerna jämnt in i kärnan av hjulet med hjälp av en hjulbult och 5 extra / gamla kullager. På detta sätt blir belastningen på lagren minimal.
  2. Om lagren är mycket snäva i, placera en metallskiva (diameter min. 22mm) på vardera sidan av kullagren. Trycket fördelas enligt följande bättre och risken för skadade lager minimeras.

För att ta bort lagren från dina hjul med metallkärna

Verktyg du behöver:

  • hjulbult
  • hammare

För att ta bort dina lager:

  1. Först placerar du distansen mellan kullagren i mitten så att hjulbulten inte kan komma igenom.
  2. Tryck sedan på på hjulbulten (placerad flyttas från sida till sida) så att det pressar kullagret ut på andra sidan.

Obs: Om du har en självcentrerande distanser, finns det risk för skador på lagren när du tar bort dem.

I vår video använder en distans utan en fläns (inte självcentrering). Detta gör det lättare att ta kullagret ut och skadar således lagret mindre.

Använder du en självcentrerande distans, måste du knacka på innerringen av lagret med hjälp av en skruvmejsel som flyttas runt, så lagret kilas ut. Det är här som man lätt kan komma att förstöra kullagerna.

Läs vår guide Köpa av kullager för att lära dig om allt du behöver veta om kullager.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor