×
Meny

Köp av bar till sparkcykel

Vid köp av en one-piece bar till din sparkcykel ska du överväga, om det ska vara en stål (chromoly) eller aluminium bar:

  • Stål-bar: Är mycket stark och billigare än en motsvaraende aluminium-bar, men också väsentlig tungare.
  • Aluminium-bar: Lätt konstruktion och beroende på kvaliteten rimlig starka.

Diameter

Kolla om din bar är oversized eller standard på den yttra diameter då detta avgör vilken clamp du kan använda. Den invändiga diametern på din bar är också viktig, den avgör vilken framgaffel din bar vill passa till, t.ex. en framgaffel med eller utan HIC.

Standard bar
till standard clamps
och standard framgafflar
Oversized bar
till oversized clamps
och standard framgafflar
Oversized bar
till oversized clamps
och framgaffel med HIC

Bredd

Riders har olika preferens mht. barens bredd. En tumregel är att välja en bar med samma bredd som dina axlar. Är du till tekniska tricks med barspins osv, då välj en smalare bar. Är du mer till hopp och no-hand tricks, då välj en större bar (kom ihåg du kan välja en bred bar och sen skära den smalare).

Höjd

Generellt är höjden på en tricksparkcykel lägre än för en standard- sparkcykel. Igen en fråga om preferens. Erfarna riders väljer ofta en låg bar för att uppnå stabilitet och mest kontroll. En tumregel är, att när baren har blivit monterat, då ska den gå upp till ett ställe mellan mittvägs på låret och höften. Generellt bör du undvika att baren blir mer bred än hög.

Back sweep

Betyder att baren / handtag vinklar en smula bakåt liksom styret på många cykelar gör, det kan vara mer komfortabelt att köra med back- sweep bar, men det kräver också lite tillvänjning.

Gänga

Väljer du en bar med gänga, då är det viktigt att framgafflen också är med gänga. En bar utan gänga passar däremot till framgafflar både med och utan gänga. De flesta nya bars är utan gänga.

SCS

Vid användning av scs får där inte vara en räffla (slis) i bottnen av baren. Skär evt. själv den del av baren bort som har en räffla /utskärning. Genom att skära i din bar bortfaller garantin / reklamationsrätt. Hvis baren er uden cutout / utskæring, kalder vi den SCS ready

Tips till montering av din bar

  1. Om du använder ett compression system ska detta spännas innan montering av bar!
  2. Lösna bultar på clampen och knuff clampen upp längs baren innan du sätter fast baren på toppen av framgafflen.
  3. Vara säker på att baren är helt i botten när clampen spänns till. Clampen spänns fast mycket hårt längst ned på baren.
  4. Kolla dagligen om det uppstår släpp mellan baren och headsättet. Om det gör, då juster detta strax och återdra. Gör du inte det, då har du dålig kontroll och öker risiken för brott på baren och att förstöra din framgaffel samt headsätt.


Gå tillbaka till Samling av Tricksparkcykel här.
Gå tillbaka till Allt om Tricksparkcykel här.

Produkter

SkatePro