MENY

Köp av hockey klubbor

Denna guide gör det lättare för dig att hitta en hockey klubba. De faktorer som du ska överväga blir förklarade här. En bra hockeystav är en klubba som passar bra till både din nivå, din fysiska styrka och din spelstil.

Skafttyper

Det finns klubbor med skaft av trä eller andra typer.
- Klubbor med träskaft är billigast, men när bladet är slitet så ska hela staven bytas. Trästavar är som regel styvare och tyngre än andra typer klubbor.
- Andra typer har ett skaft som består av ett kompositmaterial (aluminium, grafit, kolfiber, kevlar eller titanium). Du kan byta själva bladet utan att behöva byta hela staven. Priset är något dyrare än trästavar, men hållbarheten är längre och vikten lägre.

Storlekar

Detr finns både senior-klubbor och junior klubbor.

- Senior klubbor är gjorda till vuxna spelare som kan hantera en klubba som är stiyvare och har ett större blad, är tyngre och längre.
Seniorstave har en längd på 140 - 158 cm (längden av själv skaftet utan bladet).

- Juniorstavar är något tunnare och mindre för att ge mindre vikt och mer flexibilitet.
Juniorstavar har en längd på 116 - 138 cm (längden av själva staven utan bladet).

Ishockey eller inlines-hockey

Några klubbor är bäst lämpade till ishockey, medan andra klubbor är gjorda till inlines-hockey.
Varning: Köper du en ishockey klubba och använder den till streethockey blir bladets livslängd kraftigt försämrad på grund av snabbare slitage av träbladet.

Längd

Hitta fram till en längd som passar dig. En kort klubba ger bättre kontrol, medan en längre klubba ger möjlighet för hårdare skott samt större räckvidd. Många offensive spelare föredrar därför ofta en kortare klubba, medan defensive spelare ofta föredrar en lite längre klubba.
Om längden av staven är angivet, så är det alltid längden av själva staven (dvs. bladet är inte med i längd-angivelsen).

Håll änden av staven i den ena handen med skridskor på. Böj armen en aning och håll armen in till kroppen. Spetsen av bladet ska peka lite uppåt, så passar längden.


När du håller staven lodrätt kan du hitta den längd som passar dig
Med skridskor på: Änden av staven får högst gå upp till hakan.
Utan skridskor på: Änden av staven får högst gå upp till nässpetsen.

Tips: Har du hittat hockeystav med träskaft som är för lång, kan du såga av en liten bit av toppen så längden passar.

Stelhet

Stavens stelhet (eller stiff) är avgörande för hur mycket kontrol och styrka ditt spel får.
Nybörjare rekommenderas en klubba med medium stelhet, blir staven för stel, mister du känslan med pucken/bollen.
Större och starkare spelare rekommenderas en klubba med större stelhet, då de kan udtytja deras styrka till större slagstyrka.
Stelheten anges ofta som medium stelhet (anges med 85) upp till extra stelhet (upp till 110). En stelare klubba är generellt också tyngre än en medium stelhet klubba.

Bladet

Ishockey-blad är som regel gjord av trä och ibland förstärkt med kevlar. Blad till streethockey är som regel av en blandingsprodukt av trä/plast/glasfiber med kevlar.
Det är skillnad på bladets krökning och bakåtlutning. Till nybörjare rekommenderar vi klubbor med liten krökning och endast lite bakåtlutning.

Modeller

L - För hockeyspelare med blad på vänster sida av kroppen (höger hand överst)
R - För hockeyspelare med blad på höger sida av kroppen (vänster hand överst)

Se vårt urval av klubbor till ishockey och inlines-hockey.

Produkter

Populära produkter

Trygg e-handel