×
MENY

Guide till köp av hockeyklubbor

När du ska köpa en ny hockeyklubba eller rullhockeyklubba är det viktigt att du väljer en som passar din nivå, din längd och din spelstil. Hockeyklubbor finns i både trä och kompositmaterial och med olika flex. I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt klubba.

Hockeyklubban är en naturlig förlängning av din arm när du spelar ishockey, rullhockey eller street hockey. Därför är det viktigt att du inte bara köper den första bästa klubban du hittar. Flera faktorer spelar in när du behöver hitta en som passar just dig och dina behov. Det viktigaste är att du överväger material, flexibilitet, din längd i förhållande till klubban och om du leder pucken till vänster eller höger.

Klubba för ishockey eller rullhockey?

Metoden för hur man hittar rätt storlek på klubban är densamma oavsett om du spelar ishockey eller rullhockey. Däremot kan du inte använda samma klubba för både ishockey och rullhockey. Vissa klubbor är bättre lämpade för att spela antingen en eller annan typ av hockey. Traditionellt är trä bättre för rullhockey, eftersom de håller bättre och är tyngre. Däremot kan du använda klubbor gjorda av både trä och kompositmaterial. Men om du köper en hockeyklubba och använder den till rullhockey, blir bladets livstid kraftigt försämrad på grund av den snabba slitningen av bladet.

Skafttyp - trä eller komposit

Hockeyklubbor och rullhockeyklubbor är antingen gjorda av trä eller kompositmaterial. Komposit innebär att den är sammansatt av flera olika typer av material.

 • Klubbor med träskaft är billigast, men när bladet är slitet ska hela klubban bytas ut. Träskaft är oftast också tyngre och styvare än de som tillverkas av kompositmaterial.
 • På skaften av kompositmaterial (aluminium, grafit, kolfiber, kevlar eller titan), kan du byta bladet utan att byta hela klubban. Priset är något dyrare än träklubbor i sin tur, men de är mer hållbara och lättare i vikt.

Längd - hitta din klubblängd

Längden av klubban mäts utan bladet. I följande avsnitt (storlek) kan du se vilka standard storlekar som existerar.

Hitta din klubblängd med hjälp av dessa två steg:

 1. Hålla armarna ner mot kroppen och ta änden av klubban i handen med skridskorna på. Böj lite på armbågsleden medans du håller armen mot kroppen. Om spetsen av bladet pekar något uppåt, passar längden.
 1. Håll klubban vertikalt mot bröstet, så bladet är nere på golvet och den andra änden pekar uppåt mot hakan.
  • Med skridskor på: Änden av klubban får högst gå upp till hakan.
  • Utan skridskor på: Änden av klubban får högst gå upp till nästippen.

Kort vs. lång hockeyklubba

En kort klubba ger bättre kontroll, medans en längre klubba möjliggör hårdare skott och större räckvidd. Många offensiva spelare föredrar ofta en kortare klubba, medans många försvarare föredrar en något längre klubba.

Tips: Har du hittat en hockeyklubba med träskaft som är för lång kan du kapa av en liten bit av den övre änden, så längden passar.

Storlek

Det finns både seniorklubbor och juniorklubbor.

 • Seniorklubbor är gjorda till vuxna spelare som kan hantera en klubba som är styvare, har en större blad, är tyngre och längre. I genomsnitt har de en längd på 140 till 158 cm (längd av skaftet utan blad).
 • Juniorklubbor är tunnare och mindre för att ge mindre vikt och större flexibilitet. Juniorklubbor har en medellängd på 116-138 cm (längd av skaftet utan blad).

Flex - Klubbans flexibilitet och styvhet

Klubbans flex representerar, hur flexibel eller hur styv klubban är. Det är avgörande för hur mycket kontroll du får över pucken och hur mycket kraft du kan få ut av ditt skjuta. För flex gäller det att:

 • ju lägre flex nummer, desto mer flexibel är klubba.
 • ju högre flex nummer, desto mer styvare är klubban.

Ofta anges flexen från medium flex (85) och upp till extra flex (upp till 110). Med högre flex får du desutom en tyngre hockeyklubba, som ger dig mer kraft när du ska skjuta.

 • Nybörjare rekommenderas en stav med medium flex. Blir klubban för styv med en låg flex, förlorar du känslan av pucken.
 • Större och starkare spelare rekommenderas en klubba med hög flex, så att du kan utnyttja hårdheten till ökad skottkraft.

Håller du hockeyklubban till vänster eller höger?

Klubbor har antingen beteckningen L eller R:

 • L - För hockeyspelare med bladet på vänster sida av kroppen.
 • R - För hockeyspelare med bladet på höger sida av kroppen.

Oavsett om du är vänster- eller högerhänt påverkar det inte om du ska välja en vänster (L) eller höger (R) klubba. Vänster och höger hänför sig till vilken sida av kroppen som du leder pucken i när du spelar.

För att vara säker på att du kan ta tag i klubban med båda händerna och ställa dig, som du normalt skulle göra om du skulle skjuta pucken.

 • Välj den vänstra (L) om du leder pucken åt vänster, håller den högra handen överst på klubban och vänster hand närmast bladet.
 • Välj höger (R) om du leder pucken på höger sida, håller vänster överst på klubban och högra handen närmast bladet.

Hockeyblad

Bladet vid änden av hockeyklubban är vanligtvis gjort av trä, ibland förstärkt med andra material, såsom plast, glasfiber eller kolfiber. Blad specifikt för rullhockey är oftast gjorda av en blandning av trä / plast / glasfiber.

Se vårt urval av klubbor för ishockey och rullhockey .