Glad Alla Hjärtans Dag
Specialerbjudanden och rabatter  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Köp av rullskidor

Du kan härunder läsa lite om de olika tillbehör som man ska använda för att få en god tur.

Det är viktig att man väljer sina rullskidor noggrant, och det är precis därför, vi rekommenderar art man läser vår guide igenom innan man köper rullskidor. Det är många olika faktorer som spelar in när du ska välja ett bra par rullskidor.

Nybörjar guide till rullskidor

Det första du ska vara uppmärksam på när du ska till att börja med att åka på rullskidor är om du är mest till stilen skate eller klassisk och vilket underlag du tänker du kommer till att rulla på. Många nybörjare väljer den klassiska stilen då man bland annat tack vare större hjul bredd har en bättre balans. Det ovanstående definerar vilken ram som passer bäst till den stil du önskar att rulla.

Ramar

När du ska välja vilken ram som passar bäst till dina behov, ska du veta vilket underlag du kommer till att åka på. En låg ram ger dig bättre balans, då du är tätare på jorden och ägnar sig bäst till asfalt och generellt solidt underlag. Den höga ramen vill vara väl ägnad till att köra på grusstigar och generellt löst underlag, men till gengäld kan den höga ramen sätta din balans på prov, då du blir hävd extra högt upp och därför ska använda mer energi på att balansera.

Det finns olika slags rammaterial att välja mellan och som allt har alla deras fördelar.

Fiberglas: Ger en stötdämpande känsla som medför en behaglig åktur utan för många hopp och rystningar i fötterna.
Trä: Trä är mycket flexibelt, Därför ger det en mer skid-liknande upplevelse.
Aluminium: Aluminium är mycket stifft och lätt och ägnar sig därför riktigt bra till tävlingar.
Carbon: Carbon är mjukare än aluminium och är ett lätt material. Samtidigt har det god torsionsstyvhet som ger en god kraftöverföring.

Hjul

Det finns flera olika slags hjul och det är viktigt att du hittar de hjul som passar till dina rutiner och vägar. Som nybörjare är det viktigast vilken hårdhet man väljer. Hårda hjul ger en fördel på fasta underlag som t.ex. asfalt, då det vill ge en mer koncentrerad fart, då det inte vill vara störningar i hjulets rytm. I motsättning till hårda hjul, så är mjuka hjul en fördel till dig som gärna vill åka på lite mer ojämna underlag som t.ex. grusstigar. Mjuka hjul vill ha enklare med att absorbera småsten och liknande.

Det finns olika hjulmaterial och det kan vara en god idé att hålla öga på vilket material som är använt, då det kan ge sina fördelar.

Rullskid pjäxor

Liksom rullskidans ram, har utvalet av pjäxor aldrig varit större än det är nu. Tidigare var det mycket utbrett att bara anvanda sin normala vinterutrustning, men i dag finns det också sommer rullskidpjäxor.

Fördelarna med dessa är att de inte är lika så isolerade som vinterpjäxor och är därför väsentligt mer behagliga att åka med när temperaturen är över 5-8 grader.

När det angår precis rullskidpjäxor, frånråder vi att du prövar att spara pengar och/eller går på kompromiss. Billiga pjäxor är tätt mycket mjuka i sulan, ger lite stöd och har en sämre passform. Det vill vara mycket tråkigt att få en hel rullskid tur förstörd, för att du har köpt en för smal eller för bred pjäxa!

Stavar och spetsar till rullskidor

När du ska välja en stav, så ska du se till att du inte väljer en stav som är för mjuk för dig. Om staven är för mjuk så vill du helt automatisk mista stavtag, då all kraft i dina stavtag vill försvinna på grund av stavens mjuka flexibilitet. Om du väljer en styvare stav så vill du kunna få mer energi i stavtaget ner i marken och därmed ger en högre och enklare fart.

Att hitta den riktiga staven har också mycket att göra med både din höjd och din rullstil.

Klassisk

Om du åker klassiskt så ska din stav vara omkring 30cm kortare än din höjd. Var dock uppmärksam på att ramen och pjäxorna ger lite extra höjd, så det ska man ta i åtankte.

Skate

Om du åker skate, borde staven vara omkring 15cm kortare än din egen höjd. Du bör dock vara uppmärksam på att ramen och pjäxorna ger lite extra höjd, så det er viktigt att ha detta i åtanke.

Detta är endast rekommendationer, då det också kan vara en smaksak vilken höjd man önskar.

Spetsar

Du kommer över tid slita stavspetsarna på dina rullskidstavar. Du kan använda en diamantfil till att slipa dem skarpa igen. Dock blir du på en tidspunkt tvungen att skifta ut de nedslitna spetsarna. Det finns nya spetsar med olika diametrar. Hitta den riktiga diametern genom att mäta diametern på din stav precis över där var stavspetsen slutar.

Därutöver: För din egen säkerhets skull bör du få satt några reflexstripor på stavarna, så du är synlig i trafiken. Då stavarna är de delar som rör sig mest när du åker på rullskidor, är det också dem som kan påkalla sig mest uppmärksamhet på en mörk cykelstig eller väg. Du ska självklart också använda hjälm när du åker på rullskidor, då det kan uppnås en fart på upp till 30 km/t.

Har du fortfarande frågor?:
vi är klara på att hjälpa dig vidare i ditt val av rullskidsutrustning -Om du fortfarande har frågor eller är i tvivel om vad du ska köpa, är du alltid välkommen att kontakta oss.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor