Give Back Friday
Vi donerar 5% av varje order. Bygg skateparker. Gör en skillnad  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Spacers - förstå begreppen

Spacers är de små distanser som sitter mellan de 2 kullagren i varje hjul. Dessa används i såväl rullskridskor, som sparkcyklar, waveboards och i stort sett allt som rullar med kullager.

Om man inte använder korrekt spacers i sina hjul, kan det ha olika påverkningar. Att utelämna spacers betyder att kullagren sätts i spänn och de vill därför rulla runt mycket dåligt. Användning av fel typ av spacers kan göra att hjulen inte kan spännas åt ordenligt, de kan "klicka" från sida till sida eller vara glapp mellan hjul och bult.

Kända spacertyper

Det finns flera olika typer spacers, de mest använda är:

  • 6mm spacers
  • 8mm spacers

6mm spacer

6mm spacers har en extra ring invändigt i lagret. Om man kan se en liten extra ring, inne i lagrets innersta ring, är detta den del av 6mm spaceren som går ut mellan kullagren.

Används alltid till 6mm hjulbultar. Denna spacertyp fungerar som en axel. Axeln går hela vägen igennom bägge kullager och det mellersta stycket är själva spaceren, som håller kullagren i position. Om man har denna typ spacer kan man se en extra ring inne i kullagret. Stycket som går in i lagret reducerar lagrets inre diameter från 8mm till 6mm. Dessa typer spacers finns också med inbyggd gänga, där det är en skruv från varje sida som håller fast hjulet.

Såhär får du ut kullager ur ett hjul med 6mm spacer

8mm spacer

8mm spacers ses lättast genom att hjulbolten passar precist in i den innersta ringen på själva lagret och det är inte en axel som minskar storleken för att hjulbulten ska passa.

Används alltid till 8mm hjulbultar. 8mm spacers kallas också flytspacers och ligger lösa i hjulen mellam de 2 kullagren. Dessa centreras automatisk av hjulbolten när denna kommer i och kallas därför självcentrerade. Spacerne kan se lite annorlunda ud än Powerslide spaceren på bilden, men kännetecknas av att den ligger löst mellan de 2 kullagren.

Såhär får du ut kullager ur ett hjul med 8mm spacer

Mini/Micro (688)Material

De flesta spacers är gjorda i metall, men man kan stöta på spacers i plast. Plastspacers är inte att rekommendera, då plast inte håller till så mycket belastning och vid montering och avmontering av spacers, kan de lätt spricka. Det rekommenderas därför att använda metalspacers.

Några inlinemodeller använder en speciell typ hjul och kullager, som har en betydligt mindre diameter kullager/kärnor, jämfört med den vanliga typen (608). På sådana inlinemodeller används en annan typ spacers och vanliga spacers kan inte användas. 688 spacers kan i vissa tillfällen förväxlas och likna vanliga spacers, men dessa har andra mått än vanliga spacers och kan alltså inte användas.

SkatePro