MENY

Köp av skridskor

När du överväger att köpa skridskor är här några tips som hjälper dig med att hitta de skridskor som passar dig bäst.

Du har kanske några gamla skridskor som ligger på vinden. Ofta är det en bra ide att låta dem ligga kvar där och köpa några nya istället. Moderna skridskor ger nämligen mycket mer åkarglädje. De ger långt bättre stöd, så du undgår att vricka och bli trött i fötterna, dessutom är skenorna bättre och gör att du lättare kommer framåt.

Vilka typer av skridskor finns det?

Här är en liten översikt över de olika typer av skridskor som finns.

Ishockey skridskor

Denna skridsko består av ett stelt skal med bra vaddering så den är förhållandevis komfortabel att ha på, trots det hårda skalet. Den är utformat så stöveln ger ett bra stöd för ankel och fot. Skridskon har en kort och böjd skena, som gör den snabb och lätt att manövrera med, men mindre passande till långtursåkning.

ishockey skøjte

Konståknings skridskor

Den klassiska skridskon med läder-stövel och häl samt en lång skena med piggar i spetsen. Piggarna i spetsen används för att ta sats vid spring.

Moderna konståknings skridskor med stövlar i plast eller syntetiskt material ger bättre stöd än den klassiska lädermodellen och de har kraftigare vaddering.

kunstskøjte

Speedskridskor

Denna typ av skridsko är gjord till snabb åkning. Stöveln är utan skaft och sitter helt tätt på foten. SKenan är lång och slank.

Kan endast rekommenderas till rutinerade skridskoåkare.

speed skate

Ishockey skridsko eller konståkningsskridsko?

Vi rekommenderar ishockey skridskor till alla nybörjare - både barn och vuxna. De stöttar bra och är som regel mer komfortabla än konståknings skridskor till samma pris.

Konståknings skridskor är det rätta valet om du önskar att göra konster på isen. Konståknings skridskor av plast och syntetiskt material stöttar bättre än traditionella läderstövlar och därför rekommenderas det inte att välja läderstövlar till barn och nybörjare.

Om du är osäker om vilken typ av skridsko som passar dig, så kan du hyra skridskor hos de flesta ishallar.

Använder du endast skridskor några få gånger om året, är det ingen idé att använda flera tusen kronor på skridskor. Dock är de billligaste skridskorna (200-400 kr) så mjuka att de inte ger tillräckligt stöd för anklen.

Köp rätt storlek

Det är viktigt att du inte köper skridskor som är för stora. Prova med de strumpor du kommer ha på när du åker. Skridskor ska sitta till utan att tajta. När snören/spännen är lossade och foten skjuts helt fram, ska det precis vara plats till en finger bakom hälen.

Barn växer snabbt och därför kan de snabbt växa ur ett par skridskor. Några fitness skridskor fås nu i justerbara modeller till barn, där stöveln helt enkelt kan utvidgas 3-4 storlekar. Justerbara skridskor är kvalitetsmässigt helt på samma nivå som vanliga modeller och kan vara ett bra val till barn.

Du kan använda en av våra storleksguider om du är osäker om vilken storlek som passar dig. Vi har storleksguider för följande märken: CCM, Roxa och Powerslide. Du hittar också ett link till guiderne på produktsidorna för varje skridsko.


Se vårt urval av skridskor


Se också guiderne Köp av ishockey skridskor och Pleje av skridskor

Produkter

Populära produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Ta emot e-mails med specialerbjudanden, tips och produktnyheter (börjar i 2017).
               
Trygg e-handel